Ziel en Bezieling, basis van je werk

IMG_6832Hier, op de foto, wordt een nieuwe “Tuunter” schaal gemaakt met veel liefde en vakvrouw-schap en geduld. Ik was getuige toen de ziel erin gesneden werd en de schaal te drogen werd gelegd. Ik voel me bijzonder vereerd dat ik dit grote cadeau krijg. Ik weet wel, het moet nog drogen, gebakken worden en geglazuurd en onderweg kan er nog veel veranderen. Maar voor mij betekent dit een groots gebaar van liefde en waardering.

De Tuunter beneden is ook zo’n proces van draaien, omdraaien, met je handen aan het werk zijn, de pijn in je schouder voelen en toch doorgaan. Volgende week woensdag krijg ik de ZZPers van Zuidplas te gast. Dan wil ik wel dat het er aantrekkelijk, op het doel gericht en ook wel netjes uitziet. Dus ga ik ook door totdat het goed af is, maar met hulp van anderen. Hele zware klussen bijvoorbeeld til ik niet alleen. Een blog op de website zetten wordt nu nog voor me gedaan en als het rustiger is ga ik dat zelf leren.

Heel dicht op de huid werken en telkens afstand nemen om naar het resultaat te kijken en dat bij te sturen dat is waar ik me nu op richt. Met dank aan alle helpers.

In een training of een workshop is het niet anders. Hoe krijgt je verhaal, dat wat je over wilt, brengen vleugels zodat een ander er ook op zijn manier mee kan leren vliegen?

Heel simpel, als ik naar de Tuunter schaal kijk. Er moet een ziel in komen. Dan pas kan de schaal goed staan. Dat is met elke boodschap, elk verhaal zo.

Elke ziel heeft voedsel nodig.

ook de ziel heeft voedsel nodigNet zoals deze watervogels onder water hun voedsel oppikken geldt dat ook voor trainers en workshopgevers. Weten waar je je voedsel haalt , weten dat het goed voedsel is. Je groeit ervan. Weten bij wie of met wie je je voedsel haalt is net zo belangrijk. Je wilt je voedsel kunnen vertrouwen want daar leef je van.

Zoals in het vorige blog ik vertrouw op ruimte nemen en geven, ruimte om je heen hebben en daarin kunnen bewegen, vertrouw ik ook op mensen met wie ik naar voedsel zoek. Welk type voedsel dan ook.

Jaarlijks zoek ik cranberry’s op Terschelling. Weten waar je zoeken moet en bij welke andere struiken ze meestal staan, hoe nat de grond moet zijn, dat leer je al doende. Vaak word ik vergezeld door een kleinzoon en dan zitten we rustig 4 uur te plukken en zeggen we in totaal samen misschien 40 zinnen tegen elkaar. Dat is genieten met denktijd, of reflectie zoals dat heet. Maar je moet voor plukken wel je kennis gebruiken, de kennis van de grondsoort en vochtigheid en andere omstandigheden. Die kennis doe je op door goed te kijken, vragen te stellen, iets nog eens opzoeken via de bieb of google. Vooral door er mee bezig te zijn.

cranberries plukken op Terschelling

Kortom echt fijn werken doe je met liefde of je nu een training of workshop of advies geeft, met vakmanschap, dicht op de huid en met afstand, gevoed door de bronnen waaruit je put, met reflectietijd, maar vooral met een ZIEL.

Tineke bedankt voor je les voor mij. Die les van Tineke, deel ik weer verder met jou, lezer van de nieuwsbrief. Ik hoop en wens vooral dat De Tuunter een ziel heeft die groter wordt naarmate meer mensen hier met bezieling werken en hun deelnemers bezielen.

Ik wens vooral dat je vertrouwt op je eigen ziel en die verder bewerkt.

Geertien

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s