zithoek beneden Tuunter

Verhalen bij de herinrichting beneden

zithoek beneden TuunterIn de afgelopen maanden heb ik me geconcentreerd op de herinrichting van de benedenverdieping. Die is nu zo goed als klaar. In deze update wil ik je iets vertellen over hoe de benedenverdieping er nu uitziet en welke gedachten, verhalen en ideeën mij daarbij geleid hebben.

De benedenverdieping is wezenlijk anders dan de bovenverdieping. Boven is gericht op geconcentreerd trainen en werken, beneden is gericht op creatieve activiteiten en plezierig samenzijn. Daarin is ook ruimte voor een persoonlijke touch en wat invloeden vanuit mijn geschiedenis. 

De palletbank

De palletbank is gemaakt om herinneringen uit de woestijn van Oman te dragen. In Oman, een rustig land aan de arabische / perzische golf, heerlijke frankincense, mooie woestijnen, weven vrouwen de kussens om op of tegen aan te zitten. Het handige van die kussens is dat je ze met zand vult. Je zit op een kussen met zand in het zand. Vertrek je dan klop je het zand er uit, en ga je licht gepakt op reis op je mooie dromedaris. palletbank Oman Tuunter

Een woestijn is zo bijzonder mooi stil. De sterrenhemel in de donkere nachten is schitterend. De stilte oorverdovend. Je ziet ’s morgens enkele sporen van dieren die door het zand glijden. De kleuren van de zandheuvels zijn intens. Al deze herinneringen worden gedragen door de rollende palletbank. En de zithoogte van de bank is perfect.

De scheepskisten scheepskisten Tuunter

De scheepskisten hebben wieltjes gekregen en daar komen spelletjes in waarmee je je gedachten even kunt verzetten. Scheepskisten zijn kisten die “Baas Kaju” aan boord maakt en waar je het hele uniform, blauw en wit, in kunt verschepen en nog wat andere dingen die je mee van boord neemt als je weer naar huis gaat. De kist wordt verscheept met het vrachtvliegtuig tegenwoordig en kun je enige tijd na je eigen thuiskomst ophalen. Met wieltjes eronder krijgen ze weer een heel nieuw leven. Ze reizen niet meer over de wereld, maar rollen door De Tuunter. Duurzame inzet door hergebruik.

De rollende kasten

Twee kasten op wieltjes. Deze kasten heeft Piet, mijn man, ooit gemaakt voor zijn ouders, voor de boeken. Ze hebben in De Tuunter al dienst gedaan voor de school die daarin kindermutsen, speelgoed en tassen neer liet leggen. Dan bleef de halvloer vrij. Nu zijn ze gegrond en rood geverfd, van wielen en haakjes voorzien. Precies op de goede afstand neergezet vormt de hoek van deze kastjes ook de hoek van het keukengedeelte. keuken TuunterJe kunt dus rustig in de keuken je werkzaamheden doen terwijl de ruimte voor andere zaken in gebruik is. HACCP met eten bezig zijn bijvoorbeeld lukt zo goed. De gerechten die klaar zijn kunnen bovenop het rode kastje gezet en van daar naar de tafel gebracht. Aan de andere kant van de kastjes kunnen de gasten in de benedenruimte op de planken lectuur pakken of er bovenop leunen. Oppassen dat je niet wegrolt.

Koppelstukken voor de presentaties

Zowel boven als beneden kun je presenteren. Boven via een groot scherm, 55 inch. Beneden via de beamer. Dat kan omdat Peter de Bruijn alle mogelijke koppelingen in beeld heeft gebracht en daarvoor de goede koppelstukken heeft gevonden. Dus HDMI, VGA, Scart, USB enz. Het kan dus gekoppeld worden. Ik ben er zuinig op zodat iedere gebruiker van de schermen er gebruik van kan maken.

Moestuin zelfgemaakte pruimenjam Tuunter

Ook de moestuin moet er aan geloven. Er is gemest. De kasgrond is verrijkt. De druiven zijn bemest. Er zijn zaden gezaaid die nu kiemen in de kas. De onverwoestbare munt komt weer goed boven in de bakken in de kas, maar ook buiten. De grond naast de kas is geschikt gemaakt, het riet is eruit. Daar komt lekker in de zon de pompoen, courgette, en andere woest-groeiende groenten. De chioggia bietjes worden voorgetrokken in de kas. De pastinaak die vorig jaar gezaaid is zal dit jaar lekker groot uitgroeien. Ik ben benieuwd welke vruchten komend jaar uitbundig geoogst kunnen worden, appel, peer, pruim, framboos, aardbei, bessen. Dat bepaalt weer welke jam we volgende winter zullen serveren.

Nieuws

Dit is met recht een update, ik heb je geschreven over alle veranderingen. Wat wel blijft is de sfeer waarin je kunt trainen, workshops kunt houden. Grotere bijeenkomsten over bepaalde thema’s zoals duurzaamheid. Het eerstvolgende lunchconcert is op 12 april a.s.  Dan treden Elly van Munster en Leonore Engelbrecht op met muziek in het thema “ de eerste kus”. Bij dit thema zullen An Koning en ik zoete en hartige gerechten maken. We hopen dat dit de verrassende smaken van een eerste kus goed treft. Wil je hierbij zijn (kosten € 20,- p.p. voor concert en lunch samen)? Stuur dan even een mailtje naar geertien@detuunter.nl. Hartelijke groet uit De Tuunter Geertien Pols www.detuunter.nl

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s