smeerwortel

Wat is jouw smeerwortel?

Zomer, Alles groeit en bloeit tegelijk…

Het is hard werken in de tuin. Het onkruid groeit, de groenten groeien. Het werk groeit.

chioggiaMaar het oogsten groeit ook. Heerlijke aardbeien kon ik plukken deze week en alvast wat rode bessen. De kruiden staan er goed bij. De chioggia bieten, (helderrood met een witte binnenkant waarin je weer rode ringen ziet,) zijn in een week tijd verdubbeld in omvang.  Heerlijk om ze rauw, dun geschaafd in een beetje olie met citroen te eten.  Lekker zoet, smakelijk zoetzuur.

Onkruid

Ook mijn onkruid groeit. Dat doe ik alleen weg als het me in de weg staat, als het andere planten in hun groei belemmert, of als ik alleen maar dat op wil zien komen wat ikzelf plant. Uiteindelijk ben ik de baas over mijn tuin.

Hoe tuinier jij?  Bij mij mag er onkruid in staan, altijd al. Maar ik wil wel mijn damastroos zien en ruiken en ook de apothekersroos die zo heerlijk geurt moet wel prominent staan. Heb jij ook zulke voorwaarden?

Koolzaad, fluitekruid en vooral smeerwortel  met die diepe wortels trek ik nog weleens uit de grond en dat gaat dan weer op de composthoop. Pas heb ik het “Onkruidboek” gekocht. Dit is geschreven door Suze Peters, Lotte Stekelenburg, Caroline Zeevat.

Eindelijk komen de goede eigenschappen van onkruid boven tafel. Daar heb ik wat aan. Hoe kan ik het gebruiken? Waarvoor? Ik heb weer heel wat te lezen en te leren.

Smeerwortel

In mijn tuin staat veel smeerwortel. Ik lees nu dat dit bij mij groeit omdat ik een vochtige voeding-rijke grond heb. Het is eetbaar, geneeskrachtig, een bijenplant, een compostverbeteraar, prima meststof en een snijbloem.

Iets dat ik altijd met wortel en tak uit de bodem haalde… ik lijk dus wel gek.

smeerwortelDan  probeer ik er nu maar anders naar  te kijken. Ik laat vanaf nu de smeerwortel staan, knip hem drie keer per jaar af, maak er gier van waarmee ik de andere planten kan bemesten. Ik zal de bladen op de composthoop  in laten voegen.  Ik kan de bladen in een plant-gat leggen zodat de plant die ik daar neerzet gelijk goede voeding heeft.

Dan geeft deze wortel die ik altijd met wortel en tak probeerde uit te roeien mij gratis  wat ik anders bij het tuincentrum moet kopen.  Want ik wil graag bijen in de tuin voor het bevruchten van de vruchtbomen en de groenten. Want ik wil graag sterke planten die goed gedijen. Goede gier en goede mest zijn echt belangrijk voor mijn tuinopbrengst.

In jouw werk… wat is jouw smeerwortel?

Heb jij ook zo’n ontdekking?  Iets dat je altijd weg wilde moffelen of uit wilde roeien en dat je dan ineens  met kracht kan helpen in je werk?

Welke doelen wil jij bereiken?  Wat helpt je daarbij?  Wie helpt je daarbij?

Wie of wat is jouw SMEERWORTEL?  Jouw voeding,  jouw mest,  jouw gier?

Ik zou zeggen: maak vriendjes met jouw smeerwortel, en ik wens je voorspoed in je werk toe. Ik ben benieuwd wat jou zo helpt! Laat het me weten.

Geertien Pols

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s