energiemeter

Je Eigen Energiemeter… JEE dat is handig!

energiemeterDeze meter meet het aantal opgewekte kwh per dag en ook tot nu toe. Maar ook de vermeden uitstoot van koolzuurgas, ofwel CO2.

Met de relletjes rond de uitstoot van de verschillende autotypen en hoe je verbergen kunt dat je toch meer uitstoot dan je zegt,  is dit nu opeens heel erg relevant geworden. Maar  is het ook voor je bijeenkomst relevant?

Mijn meter is gapen. Gaap ik dan heb ik of krijg ik slaap omdat er niet genoeg zuurstof binnen komt. Dus is er meer koolzuurgas aanwezig.. Tijd om naar buiten te gaan. Of om het raam open te zetten

frambozenstruikDeze frambozen groeien energiek in de moestuin van De Tuunter.  Wekelijks haal ik zo twee grote schalen vol frambozen eraf. Wat een energie wordt er in de moestuin geproduceerd. Energie die gaat zitten in de groei van nieuwe stengels en bladeren en vruchtaanzet en volgroeide vruchten.

Bij het plukken verbaas ik me altijd hoe enorm handig dit in elkaar past. Elke keer pluk ik de roodste frambozen. Dan zie ik aan alle takken hoeveel ik er de volgende keer over 2 tot 3 dagen kan plukken. En ook hoeveel witte er nog hangen die nog even groeien kunnen. Soms hangen er ook verdorde bruine vruchtjes. Die heb ik niet op tijd geplukt.. Zo krijg ik direct feedback op mijn handelen in de tuin. De framboos is mijn energiemeter.

geplukte frambozen

Zuurstof en goede grond  zijn twee voorwaarden die energie opleveren. Net als in een training, of overleg, zijn deze voorwaarden absoluut noodzakelijk voor een succesvolle bijeenkomst.

Van de natuur leer ik: bij hard werken krijg je meer CO2 uitstoot en is er minder zuurstof. Het wordt warmer en daardoor wordt je suffiger en dan stopt het leren en begrijpen.

Sinds de start is in De Tuunter de verwarming er een die via een warmtewisselaar op elektrische energie werkt. Nieuw, sinds nu, is de energie voor verwarming en koeling direct van de zonne-energie op het dak. Je kunt de ruimte duurzaam verwarmen en koelen. Soms even bijregelen met ramen open voor de extra frisse  zuurstofrijke lucht.

zonnepanelen plaatsenHier gaat zo’n zonnepaneel het dak op. De Tuunter is nu niet meer afhankelijk van fossiele energie. Zo heeft De Tuunter een systeem dat de energie  gebruikt die voor handen is.

Voor jouw bijeenkomst in De Tuunter is dat misschien net zo’n voorbeeld als mijn framboos.

Zitten en Gapen =  te veel koolzuurgas, te weinig zuurstof opnemen en dus slaperigheid.

 

Energiek bewegen = warm worden en zuurstof gebruiken, beter denken.

Jij als trainer bent vaak goed in het afwisselen van bewegen, luisteren en nadenken, en benoemen. Dergelijke processen kun je  op gang brengen door de energie van bewegen.  Vast zitten in je hoofd kun je zo via een gesprekje op de beweeglijke zitballen los maken.

De Tuunter heeft de voorbeelden en metaforen zo voor handen.

Ik wens je een beweeglijke, energieke, afwisselende en succesvolle training toe. Je voorbeelden en metaforen heb je zo voor handen. De energiemeter van het begin is je eigen groep en je eigen gevoel van de energie die je in de groep voelt. De groep JE EIGEN ENERGIEMETER.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s