Soep voor je training

Basiskenmerken van goede receptuur

voor soep of een training of een bijeenkomst.

Vergelijk trainen met soep maken!

pompoenoogstMijn favoriete soep voor De Tuunter, in het nazomerseizoen, is pompoensoep.

Het is een soep die vaak goed in de smaak valt.  Als ik er over nadenk dan lijkt het ook wel op het maken van een goede training of een goede bijeenkomst.

In dit blog geef ik je het recept van mijn favoriete soep en kun jij dit vergelijken met het recept van jouw training.

Dat een goede voorbereiding en planning je helpen om een goede training neer te zetten spreekt voor zich. Met mijn soep is dat niet anders.

Ook de factor tijd is van grote invloed op zowel soep als training: vergelijk de tijd die nodig is om te groeien, te rijpen, te garen, volle smaken te ontwikkelen met de tijd die nodig is om te leren, te begrijpen, te doorzien, te oefenen, je iets eigen te maken.

Mijn pompoensoep heeft ook aantal speciale toevoegingen, die van een gewone soep echt iets speciaals maken. Misschien heeft jouw training die ook wel: van die elementen die van je training een toptraining maken.

Mijn gasten voegen die speciale toevoegingen zelf naar smaak en behoefte toe. Iedereen eet zo net een ander eigen soepje, maar allemaal op dezelfde degelijke en smakelijke basis.

Alles draait om de smaak. Hoe smaakt het, hoe ervaar je het, hoe voedzaam is het, welk gevoel blijft er achter?  Smaak gaat ook over elk deel apart proeven. Bedenken hoe de smaken zich tot elkaar verhouden.

Het recept

pompoen

 

Deze pompoen is in mijn moestuin gegroeid in een vierkante-meter-bak  die naast de sloot staat waar de vissen nog zwemmen, onder de kersenboom en naast de kas waar de tomaten het goed doen. Dichtbij het bijenhotel.

 

 

voortrekkenHet begint natuurlijk met het zaaien en voortrekken in de kas. Goede omstandigheden scheppen voor een mooie groei en ontwikkeling.

Ondertussen heb ik een vierkante meter bak in elkaar gezet en volgedaan met goed zand, en daarna heb ik de al voorgetrokken plantjes in mei in deze bak in de grond gezet.  Dus voorwaarden gemaakt waardoor de pompoen, de zuring, de zee-venkel en de bronsvenkel konden groeien.

Vervolgens gezorgd dat er voldoende water bij kwam om te groeien, en dan maar hopen op zon. Vanaf september en tot diep in oktober kwamen er veel mooie pompoenen uit. Er liggen er nog een paar, maar de meesten zijn al in de soep gegaan.

 

pompoenbootjes

 

Over die soep wil ik het nu hebben. De pompoen kan niet heel blijven en die snijd ik in mooie bootjes. De pitten gaan eruit en de pompoen stukken bestrijk ik met een beetje olie en schuif ze in de oven op 100 graden Celsius. Daar liggen ze met twee uien en een stuk knolselderij en een pastinaak heerlijk langzaam gaat te worden. Dat mag rustig 2 uur duren.

 

tuinkruidenIn de moestuin staan veel kruiden zoals deze rozemarijn. Maar ook lavas (maggiplant), mandarijnsalie, tijm, oregano, en andere heerlijkheden. Met drie flinke handen vol ga ik in de keuken kruidenbouillon maken. Langzaam trekken in water met een klein beetje zout.

De twee hier genoemde  basiszaken nemen de tijd om hun smaak te ontwikkelen. Na twee uur gaan de pompoen en andere groenten uit de oven en mogen ze even afkoelen.

In de tussentijd ga ik met de rode paprika’s aan het werk. In repen gesneden rode paprika gaan onder de grill.  Als de schil geblakerd is, uit de oven halen. De paprika’s bedekken met een theedoek of groot stuk papier.  Na 10 minuten kun je dan zo de zwarte of bruine velletjes van de paprika eraf pellen.  De schone stukjes gegaarde paprika kunnen dan fijn gemaakt met de staafmixer of een vork in een apart kommetje klaar gezet worden.

De gare pompoen, pastinaak en knolselderij zijn afgekoeld en daar kan ik ook zo de korstjes van aftrekken.  Die kunnen met de ui samen in de keukenmachine fijn gemaakt worden. Kan ook via een pureerzeef of met een stamper.

De kruidenbouillon via een zeef bij de pompoenmassa gieten. De kruiden blijven achter op de zeef. Mogen weg. Kruidenbouillon en  pompoenmassa bij elkaar voegen. Dat mag opgewarmd worden maar hoeft niet meer te koken.

Volgende stap is een ui fruiten in olie met een kwart stuk, in blokjes gesneden, verse knolselderij. De knolselderij in blokjes en de ui in stukjes.  Hierbij een bij benadering kubieke centimeter gemberwortel, geschild, en in echt  kleine stukjes gesneden, meebakken.

Vervolgens weer apart crème fraiche glad roeren met het sap van een halve sinaasappel of mandarijn.

Dan staat er klaar:

1 pan soep van bouillon met pompoenmassa, glad geroerd en opgewarmd.

1 bakje crème fraiche met vruchtensap

1 bakje paprikapuree

1 schaaltje gebakken knolselderij met ui en gember.

Eventueel een schaaltje met klein gehakte peterselie voor de garnering.

Daarna mogen mijn gasten, jouw deelnemers, zelf hun bord vullen met de soep.

Daarbij kunnen ze dan een schep ui/knolselderij/gember erop leggen.

Dan een lepeltje creme fraiche daarop, dan een rood kloddertje paprika puree daar weer op doen.

Zo bouw je de pompoensoep. Heel belangrijk is dat de groenten allemaal langzaam gegaard zijn in de oven. Die voorbewerking zorgt voor de goede smaak.

De link tussen mijn soep en jouw training

  1. goede voorbereiding en planning
  2. tijd nemen om iets gaar te krijgen waardoor de smaken veel sterker en lekkerder worden
  3. op deze degelijke basis komen dan enkele speciale toevoegingen die van je training en toptraining maken.
  4. De speciale toevoegingen doen je deelnemers ook naar eigen smaak, maar wel op een degelijke en smakelijke basis.

En dan…..

frambozen

is er daarna een lekker toetje van de frambozenstruiken. Uit die overvloed die je gegeven is kun je de lekkerste vruchten zo puur presenteren. Zo haal je het beste uit de tuin en het beste uit je mensen. Tijd geven om te rijpen, en om te garen, en goede combinaties maken. Succes.

Geertien Pols

p.s. In De Tuunter serveer ik bij zowel de uitgebreide als de luxe lunch altijd een smaakvolle, huisgemaakte soep en een verse salade, met zorg bereid met wat er voor handen is in de moestuin, aangevuld met verse producten van lokale winkeliers.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s