WAT BELOOFT DIT TE WORDEN?

160506 bolletjesIk zie het nog niet helemaal scherp, maar het zijn hele kleine bolletjes. Bolletjes die nu in het voorjaar zichtbaar worden. Het blad is niet echt zichtbaar. Het lijkt alsof het voor glas staat . Misschien is er achter wel wat water te zien. Zeker ben ik niet.

Toch zijn die kleine bolletjes een belofte. Een belofte van iets lekkers. Het zouden zomaar heerlijke druiven kunnen worden, of mooie geurende grassen.

Dat is met alles dat groeit zo. Het belooft wat te worden. In aanleg is het goed, maar dan… Hoe kan het iets worden?

Zorg, liefde, aandacht, water, mest, zon zijn de basics van groeien. En ook … volhouden en doorzetten en verwachten dat het iets moois of lekkers wordt.

Weet je wat dit wordt?

160506 tomatenplantjesAls je goed kijkt zie je het begin van een aantal tomatenplantjes.  Daar groeien straks lekkere geurige en smakelijke kleine tomaatjes aan.  Ze groeien in de kas en straks ook langs de sloot. Kijken welke lekkerder zijn, de beschermde kasplantjes of de doorgeharde slootkantplantjes.

Een kasplantje kan alleen met goede verzorging, water, zon, bescherming tegen teveel zon groot worden.

Een slootplantje wordt vanzelf gehard omdat wind en zon en regen vrij spel hebben. De kersenboom boven de slootkantplantjes geeft nog wat beschutting. Maar het kan goed gaan en fout gaan, net als met de kasplantjes. Je hoeft maar een paar dagen vergeten de gieter te hanteren.

En weet je wat dit wordt?

160506 perenpruimenboomHet begint zeker met een P, van Peren of Pruimen. Het kan goed zijn Peren, want er staat een perenboom. Maar Pruimen, gele, dat kan ook. Welke kleur heeft de bloesem nu van welke vrucht?

Al die vragen van een ervaren tuinier.  Soms even naslaan, opzoeken of er speciaal induiken. Geen schande om te leren, daar wordt je alleen maar beter van. Zo verschillend als de vruchtbomen zijn, zo verschillend zijn de trainers die in De Tuunter een training geven en zo verschillend zijn de deelnemers.

Wel zie je bij elke training dat mensen langer nablijven, en dan nog even een apart praatje met de trainer  voeren.  Die persoonlijke aandacht en belangstelling  is noodzakelijk. Dat is  vergelijkbaar met de gieter van de bolletjes.

Zo moet ik ook bij elk boompje of plantje kijken of het plekje goed is, water genoeg, voedsel genoeg en aandacht genoeg heeft.

Maar dan belooft de belofte ook echt volkomen uit te komen.

Dus tot die tijd…. Aandacht, aandacht, aandacht voor dat wat groeit.

Dat geeft de beste kans op groei. Dat is met planten, bomen, mensen en dieren niet anders. Zelfs met bedrijven geldt dat.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s